Rattenfeestmaand December

Kijk je ook zo uit naar de feestdagen?

Is december voor jou de ergste stressmaand, naast verjaardagen die willen ook wel eens allemaal tegelijk komen, omdat je dan geconfronteerd wordt met het rattengedrag van iemand uit je omgeving?

December is de rattenmaand bij uitstek
Zodra er feest te vieren is, of een samenzijn dat obligaat traditioneel niet te omzeilen valt zonder persoonlijke averij, dan breken de hoogtijdagen aan voor roddel- en konkelratten.
Niks is makkelijker te verstjeren dan een sinterklaasfeestje op kantoor of met de kinderen of met vrienden, een familiediner, de kerstdagen, oudjaaravond binnenskamerse ontploffingen, want er is geen ontkomen aan.
Tenzij u zichzelf met geveinsde griep terugtrekt of gewoon het vliegtuig neemt naar veiliger oorden, mocht dat mogelijk zijn.

De activiteit van ratten is in de maand november al wat hoger dan gemiddeld
De voorbereidingen zijn al in volle gang, het stoken is al een paar weken geleden begonnen.
Middels neutrale appjes of terloopse zogenaamd geïnteresseerde gesprekjes word je zalvend richting het openbaarmaken van je plannen voor de rattenbeestdagen gemasseerd.
Ze peilen je planning en wie wat waar en hoe, hoe oppervlakkiger je blijft hoe meer ze aandringen op toezeggingen.
Ze besnuffelen iedereen die zich in het voor hen tastbare rattenweb aan één van hun draadjes bungelt en zetten de pionnetjes uit om geniepige driehoeken te creëren zodat ze er zeker van kunnen zijn dat één of meerderen zich klemgezet en gepasserd voelen door jou.
Explosie gegarandeerd, lontjes zijn kort in deze dagen, zeker in een reeds zwaar overprikkelde langtenige en alomstaartige maatschappij, hoef je geen anti wat dan ook voor te zijn, een rat in je nek is voldoende.
Er wordt gefluisterd, zonder dat jij dat merkt want daar zorgt de rat wel voor.
De rat geeft iemand Het Exclusieve Alleenrecht op Vertrouwelijke Informatie, quasi, want hetzelfde krijgt iedereen te horen, alleen weet niemand dat van elkaar. En met elkaar praten durf je niet, want je weet maar nooit.

Wanneer iets bij je terugkomt, dat die en die zus en zo dat en dat gezegd heeft, wat totaal niet waar is want niks makkelijker dan een grote leugen in een kleine waarheid verstoppen dan voel je je al zwaarder worden.
Tadada de stress begint op ronk te komen, ratalarm!
Liefst neem je gelijk contact op met diegene, die nergens vanaf weet natuurlijk, en het is maar een kleine gedachtensprong te bedenken dat de rat weer aan het werk is. Zoals ieder jaar overigens.
Schoonma of een zwager(es) of misschien je collega of je broer die altijd samenspant met [vul zelf maar in]. Jaja, de rattenbeestdagen zijn in aantocht!

Ga je het toestaan
… dat je als pionnetje over het schaakbord van een ratgeval geschoven wordt die allang bedacht heeft hoe het spel gaat verlopen?
Of speel je mee en spring je ineens een andere kant op zodat de strategie van de rat in het honderd loopt?
Heb je je voorgenomen je dit jaar niet voor de ratten djingle bell slee te laten spannen?
Hou je dialogen in je hoofd met medestanders van de rat, of minstens daarvan verdacht of de rat zelf om uit te pluizen wat je het beste kunt zeggen wanneer xyz of de rat [vul zelf maar in] zegt?
Verspil je je tijd aan piekeren, vluchtwegen opzetten, tafelschikkingen, kadootjes voor de rat?
Of repeteer je hoe je dit keer gaat reageren op een stom prul wat de rat vooral gewichtig doenend en met veel ik ik ik heb speciaal voor jou etc. ik ik ik voor jou want ik ik ik en ik, aan je geeft?

Wat je moet doen
… om niet wéér te ontploffen als je rattige ex over de rug van de kinderen jou een hak zet? Uiteraard met medewerking van iemand van wie je dat totaal niet verwacht en je je totaal alleen voelt staan en te machteloos voelt om te reageren want die ander kan er ook niks aan doen?

Waar je je eigenwaarde moet laten als je voor de ogen van iedereen te kakken wordt gezet door de rat of door een niets vermoedende rattengedoger, omdat die precies weet op welke van jouw knoppen gedrukt moet worden om je te laten ontploffen?
Bedenk je al tot wie je je kunt wenden ter afleiding als je als een voetzoekende keukenmeid gillend en gierend de deur uit wil en je moet nog ‘gezellig’ blijven want eerder vertrekken ‘kan niet’?

Weet je nu al welke ruzies je krijgt in de auto omdat je onmacht & frustratie niet begrepen wordt door diegenen die je liefhebt omdat zij precies niet te zien krijgen wat jij wel te zien krijgt van de rat?

De rattenbeestdagen zijn elk jaar weer…. drama. Proost!
Tenzij jij je voorneemt ijskonijn te zijn, schijnbaar onbewogen totaal niet reageert op welk getreiter dan ook. Hoe je persoonlijke rotopmerkingen met een glimlach en een grapje beantwoordt. Of dat je je gedraagt als een glad zeepje (knijp in mij en ik spring weg en je weet nooit waar ik neerkom). Of het altijd werkzame en elke discussie doodslaande ‘dat zeg jij’ antwoord. Zie je ook eens een rat ontploffen.

Heb je buikpijn als je aan december denkt en wil je liever het dekbed over je hoofd trekken en op 2 januari wakker worden?
Dan ben je in goed gezelschap!
Stress is namelijk de reactie van iedereen die met een rat te maken heeft.
Is er een oplossing? Ja, immuun worden voor rattengetreiter door ze de toegang tot jouw (trauma) knoppen te ontzeggen.
Hoe doe je dat? Dat doe je zelf. Is dat moeilijk? Ja, heel moeilijk, oefening baart kunst en je kunt genoeg oefenen de komende maand.
Mocht het niet lukken dan is het niks anders dan je al gewend bent.
Is dat erg? Nee, natuurlijk niet.

Sterkte,
… de komende maand voor iedereen die met een rat zit, of een heel nest vol.
Er valt nog genoeg te lachen overigens. Als het niet om rattengedrag is, dan wel om jezelf.
Dat moet je blijven doen, is heel belangrijk.

Januari…

Een maand van echtscheidingen, drie keer raden waarom…