R.A.T.-bakken

Laat jij je de mond snoeren door de rat als je kritiek hebt op het rattengedrag of iets anders de rat aangaande omdat jij daar volgens de rat het RECHT niet toe hebt omdat jij: gestoord, dom, erger, etc. bent?

Dan heb je te maken met R.A.T.-bakken.

R.A.T. = Respectloos Alles Terugsmijten

Dat is het te pas en te onpas jou je recht op een Eigen Mening en Eigen Leven te ontnemen door alles wat je zegt om te draaien.
Bij een rat is het zinloos om volgens de standaard debattechnieken te proberen, als er gejij-bakt wordt, het gesprek weer to the point te brengen want alles wat je zegt wordt tegen je gebruikt op basis van ‘wie denk je wel dat je bent’, ‘je maakt een U-bocht’, ‘je hoeft je niet te verdedigen’, ‘je weet dat je fout denkt’, ‘hier heb ik nu geen tijd voor’, ‘heb je weer wat te zeuren’, ‘doe wat je niet laten kunt de consequenties zijn voor jou’, ‘wat dacht je zelf nou?’, ‘dat komt door jou’, ‘je maakt dat ik dat doe’, ‘je dwingt me ertoe dat ik…’, ‘dat zie je verkeerd’, etc?

Gaat een rat je zitten R.A.T.-bakken:
1. verdedig je niet (het woordje ‘maar’ – als verdediging – heb je als het goed is allang uit je vocabulaire geschrapt),
2. zeg tegen de rat dat je er op een later tijdstip op terugkomt als de rat met respect naar je wil luisteren en verlaat de ruimte. Dit laatste kan overigens wel leiden tot een ratplosie, silent-treatment of welke andere vorm van straf- of woedeuiting dan ook want een rat wint graag van je door jou een wolkenkrabbertrappenhuis lager te trappen dan hem- of haarzelf. Ben je verbaal sterk, dan is een R.A.T.-bak standaard je deel.
Als de rat gaat R.A.T.-bakken, verlaat het gesprek, deel niks meer met de rat jou aangaande – zeker niet wat je voelt of ervan vindt. Dat interesseert de rat geen bal anders werd er niet gebakt.

PS. Verlaag je niet tot hetzelfde niveau als de rat, dus niet gaan terug-jij-bakken als de rat commentaar op jou heeft. Als je al je mankementen beziet, kun je opmerken dat het meeste is terug te voeren op frustraties van de rat, want jij moet voor de rat zijn/haar zielenheil zorgen (ergo: je mond houden en zeker niets doen waar de rat geen controle over heeft).

Overigens, je kunt zelf ook geen lekkertje zijn natuurlijk en van alles bij de rat dumpen wat eigenlijk van jezelf is. Jaja, in een zandbak zitten niet alleen maar kleutertjes elkaars speeltjes af te jatten of zandgebakjes te verpletteren.  Ken uzelve.

Wie ik denk te zijn dat ik dit zo durf op te schrijven? Tja…