Mini e-bookjes

Over een paar onderwerpen heb ik mini e-boekjes gemaakt.

De ratmoeder

Als je in haar destructieve ‘systeem’ bent opgegroeid realiseer je je dat niet eens altijd… Hoe moet je dat weten dan? Het lag toch altijd aan jou? Dit kan nogal rauw op je dak vallen, sta dus sterk in je schoenen. In het boek staan veel voorbeelden en zijn de beschrijvingen (origineel engels ‘Harpyschild’ uitgewerkt met ‘live’ voorbeelden in een Nederlandse context.

Dit e-bookje was klaar en toen sprong er een meisje voor de trein omdat ze zo gepest werd. Dus maar even laten liggen. Treiteren via sociale media. Ik noem die pesters maar CyberRatten. Niet dat je het pesten door ratten kunt stoppen. Dat is een utopie want dan zou je ook het recept weten om een psychopaat of narcist te ‘genezen’. Pesten zal altijd blijven bestaan, dat zit in de aard van het beestje. Wel heb je een keuze wat jij ermee doet. Zelfmoord lijkt soms de enige manier om aan ratten te ontsnappen, je geeft de rat dan wel teveel eer van zijn/haar werk. Een paar tips & trucs die eigenlijk overeenkomen met hoe je ratten ontwapent. Misschien kun je er wat mee, want het gaat niet om de pestrat of wat er gezegd wordt, het gaat erom dat jij zelf bepaalt of het pijn doet of niet. Gelukkig is er onderhand betere wetgeving.

Een rat op het werk!

Tja, daar zit je dan mooi mee, en je kunt niet je spullen zomaar pakken en maken dat je wegkomt hoewel dat in geval een relatie met een rat ook niet zomaar gaat. Wat wel en niet te doen om het leefbaar te houden totdat je elders een job hebt want leven met een ratcollega of baas sloopt je altijd. In deze tijd een probleem waar je niet op zit te wachten …

Een rat in het bestuur!

Een malse opsomming van eigenschappen van bestuursratten. Waarschijnlijk bekend voorkomend. Bestuursratten hebben veel eigenschappen gemeen met rattige bazen en collega’s. Vandaar een puntsgewijs lijstje van 40 rattigheden. Er is ook nog een nr. 41 en dat is: Je hebt zóveel woorden nodig om het gedraai, gekonkel en gelieg van een rat uit de doeken te doen dat je toehoorders allang in slaap gevallen zijn. Doe dus geen moeite de rattige beerput open te trekken tenzij je geduldige medestanders kunt vinden zodat je een ‘zwartboek’ kunt overhandigen.

Boos, woedend, wraakzucht ratgevallen

Woede, haat, wraakzucht en boosheid zijn dat negatieve emoties door rattig misbruik? Vergeet de ‘goede raad’ van mensen die het goed met je voor hebben en ontketen die energie die je nog in je hebt, ook al voel je je totaal uitgeput. Met woede, boosheid, ongenoegen tot zelfs moordneigingen, spreek je (waarschijnlijk) je laatste energiebron aan om eindelijk eens voor jezelf te kiezen want daar heb je een hele goede reden voor.

Klachten door rattig misbruik

De emotionele en psychische gevolgen van rattig misbruik, je hebt met een rat te maken (gehad), of misschien wel meerdere, er gebeurt dan van alles met jou. Niet alleen maatschappelijk en sociaal maar ook met je verstand en je gevoel. Overal aan gaan twijfelen is zoiets, en dan zeker aan jezelf. Je kunt er behoorlijke psychische en lichamelijke klachten van krijgen waardoor je, als je je tot hulpverlening wendt, al vlot te horen krijgt dat jij het probleem bent, omdat jij degene bent die kortsluiting heeft gekregen…

Ratgevallen grensoverschrijdingen, controle en ‘NEE

Je merkt het al vlot wanneer je met een controlrat te maken hebt en je doet er goed aan er niet aan toe te geven want je hebt letterlijk en figuurlijk geen eigen leven meer als je zoëentje aan je broek hebt hangen. Als je het verschijnsel niet kent, dan stink je er met open ogen in want veel van de controlerende eigenschappen kun je zien als ‘zorg’ of ‘liefde’. Zoals jou voortdurend vragen waar je bent, uit ‘bezorgdheid’, of voor ‘je eigen bestwil’ je te waarschuwen voor een vriendin of vriend of een familielid die volgens de controlrat het niet goed met jou voor heeft. Het duidelijkste kenmerk van een controlrat is dat hij of zij het woordje NEE niet accepteert en dat alles moet op de manier van de rat. Klinkt er al iets herkenbaar?

De rat loslaten

Waarom denk je dat het zo moeilijk is afstand van de rat te nemen en je ervan te bevrijden? Daaraan liggen tal van (irrationele) redenen ten grondslag… naast wat er al uitgebreid in Ratgevallen over geschreven staat nog deze overwegingen… De grootste on-reden is dat je denkt de rat nodig te hebben. Heb je de rat nodig dan? Nog een grote on-reden is dat je denkt dat de giftige relatie met de rat nodig is voor jezelf en de rat want wat moet jij zonder de rat en de hulpeloze zielige rat zonder jou?

Over destructieve communicatie met de hulp van Gottman’s vier ruiters die een beetje verbouwd zijn. Over de overeenkomst tussen huwelijk en willekeurig welke andere relatie, over destructieve besturen en bestuurders die gebruikmaken van de rattige stokpaardjes. Over zelf denken en eigen verantwoordelijkheid.