Ken Uzelve…

Het Rattenlijstje

Ken je die puntsgewijze opsommingen van allerlei eigenschappen over narcisten, psychopaten kortom foute mannen en vrouwen en ander destructief gespuis?

Zit je die lijstjes af te vinken en denk je steeds ‘Oh dat doet mijn Japie ook altijd’, ‘Jeetje dat had ik zelf geschreven kunnen hebben over Truus ?’
‘Schokkend dat het herkenbaar is!’

En nu? Wat ga je daarmee doen?
Kijk ‘het staat zwart op wit wat ik meemaak’, joepie!
‘Zie je nou wel, ik ben niet gek!’
Klopt!!!

Zo, als je wat bekomen bent, wat ga je ermee doen?
– Ik?

Ja, jij ja?
– Wat moet ik doen dan? Ik ben SLACHTOFFER, dat zie je toch?

Ja, je bent verschrikkelijk zielig want het doet heel veel pijn, wat ga je daarmee doen dan?
– Hulp vragen en ik denk dat ik het anderen ga vertellen want ik weet nu zeker dat ik de enige niet ben.

Kijk je wel uit tegen wie je het vertelt dat je erin getrapt bent?
– Hoezo erin getrapt, dit is mij allemaal áángedáán! Daar kan IK toch niks aan doen? Don’t blame the victim, kom op zeg, ik ben een slachtoffer en nu moet ik herstellen daarvan en mezelf terugvinden.

Daar heb je gelijk in dat je slachtoffer bent en ik verwijt het je natuurlijk niet, want je wist niet dat dit bestond. Nu je weet dat het bestaat wat denk je met die kennis te gaan doen?
– Het lijkt me goed dat ik ga proberen mijn vertrouwen in mensen weer te herstellen. Ik mis na vier maanden zonder partner ook die schouder om op uit te huilen en de lieve woordjes en dat ik het idee heb samen door het leven te gaan.

Huh? Je hebt daar net een hele nare ervaring mee gehad, is het wel slim als je nu al op zoek gaat naar een nieuwe partner? Zou je niet eerst bij jezelf gaan nadenken over hoe het mogelijk is geweest dat iemand je zo’n pijn heeft kunnen doen?
– Ja dat bedoel ik, ik moet zeker weten dat het niet aan mij ligt en dat er best wel normale mensen zijn die het beste met me voor hebben. Dus ik denk dat ik op internet maar eens op zoek ga naar een maatje, want ik heb RECHT op geluk net als ieder ander en heb echt een arm om me heen nodig om hier overheen te komen… ik voel me zó verraden en vernederd.

Nou, sterkte daarmee dan, zorg goed voor jezelf ja?
See you later alligator…

… puntje, puntje, puntje….

Wat stukjes over rattenlijstjes vaak missen is onze reacties op al dat aangedane spul. Wat moet je ermee? Bedenk dat een rat m/v helemaal niks met jou kan als jij weet waar die haakjes van jou zitten waar ze aan zitten te trekken.
Dat liefdevolle & zorgzame mensen bij uitstek geschikt zijn als rattenvoer is niet waar, het zijn hele andere dingen waar ratten zich in vastbijten.

Jezelf liefdevol & zorgzaam bestempelen is geen excuus serieel slachtoffer te worden van een rat.

Met het slachtoffer uithangen loop je méér dan ooit het risico dat je mensen aantrekt die wel voor je zullen zorgen en hoppa daar ga je weer, op naar de volgende rat m/v op het witte paard.

Sommigen hebben nu eenmaal meer dan één rat nodig om erachter te komen hoe ze zelf in elkaar steken. Dat is overigens geen schande, het is vrij normaal zelfs…